Top 15 zelenina a ovocie na ľadvinové problémy
Väčšina z nás už dávno vie, že jesť vyváženú stravu, je veľmi dôležité pre dobré zdravie a celkovú kondíciu. Vedci taktiež označujú niektoré potraviny ako "super foods" z angličtiny "super jedlo". Tieto potraviny majú okrem celkovej podpory zdravotného stavu aj blahodarný efekt na naše ľadviny.
Aby sme pochopili, prečo sa tieto potraviny nazývajú „super foods“, musíme najprv pochopiť úlohu oxidácie a voľných radikálov v našom tele. Oxidácia je normálny telesný spôsob výroby energie a je súčasťou mnohých chemických zmien. Avšak niekedy môže dôjsť k produkcii nežiadúcich molekúl, nazývaných taktiež voľné radikály. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré sa voľne pohybujú po našom tele, poškodzujúc proteíny, gény a bunkové membrány. Predpokladá sa, že voľné radikály prispievajú k predčasnému starnutiu, mnohým chronickým ochoreniam vrátane rakoviny, srdcových chorôb a aj Alzheimerovej choroby.
Dobrá správa je, že „super foods“ obsahujú tzv. antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať tieto voľné radikály a chrániť naše telo. Dokonca aj v relatívne malých množstvách môžu antioxidanty pomôcť spomaliť alebo zastaviť rýchlosť oxidácie spôsobené voľnými radikálmi. Príklady antioxidantov sú flavonoidy, lykopén, vitamín C, E a beta-karotén.
https://www.vitalne.sk/top-15-zelenina-a-ovocie-na-ladvinove-problemy/
Väčšina z nás už dávno vie, že jesť vyváženú stravu, je veľmi dôležité pre dobré zdravie a celkovú kondíciu. Vedci taktiež označujú niektoré potraviny ako "super foods" z angličtiny "super jedlo". Tieto potraviny majú okrem celkovej podpory zdravotného stavu aj blahodarný efekt na naše ľadviny.
Aby sme pochopili, prečo sa tieto potraviny nazývajú „super foods“, musíme najprv pochopiť úlohu oxidácie a voľných radikálov v našom tele. Oxidácia je normálny telesný spôsob výroby energie a je súčasťou mnohých chemických zmien. Avšak niekedy môže dôjsť k produkcii nežiadúcich molekúl, nazývaných taktiež voľné radikály. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré sa voľne pohybujú po našom tele, poškodzujúc proteíny, gény a bunkové membrány. Predpokladá sa, že voľné radikály prispievajú k predčasnému starnutiu, mnohým chronickým ochoreniam vrátane rakoviny, srdcových chorôb a aj Alzheimerovej choroby.
Dobrá správa je, že „super foods“ obsahujú tzv. antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať tieto voľné radikály a chrániť naše telo. Dokonca aj v relatívne malých množstvách môžu antioxidanty pomôcť spomaliť alebo zastaviť rýchlosť oxidácie spôsobené voľnými radikálmi. Príklady antioxidantov sú flavonoidy, lykopén, vitamín C, E a beta-karotén.
https://www.vitalne.sk/top-15-zelenina-a-ovocie-na-ladvinove-problemy/
Top 15 zelenina a ovocie na ľadvinové problémy
Väčšina z nás už dávno vie, že jesť vyváženú stravu, je veľmi dôležité pre dobré zdravie a celkovú kondíciu. Vedci taktiež označujú niektoré potraviny ako "super foods" z angličtiny "super jedlo". Tieto potraviny majú okrem celkovej podpory zdravotného stavu aj blahodarný efekt na naše ľadviny.
Aby sme pochopili, prečo sa tieto potraviny nazývajú „super foods“, musíme najprv pochopiť úlohu oxidácie a voľných radikálov v našom tele. Oxidácia je normálny telesný spôsob výroby energie a je súčasťou mnohých chemických zmien. Avšak niekedy môže dôjsť k produkcii nežiadúcich molekúl, nazývaných taktiež voľné radikály. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré sa voľne pohybujú po našom tele, poškodzujúc proteíny, gény a bunkové membrány. Predpokladá sa, že voľné radikály prispievajú k predčasnému starnutiu, mnohým chronickým ochoreniam vrátane rakoviny, srdcových chorôb a aj Alzheimerovej choroby.
Dobrá správa je, že „super foods“ obsahujú tzv. antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať tieto voľné radikály a chrániť naše telo. Dokonca aj v relatívne malých množstvách môžu antioxidanty pomôcť spomaliť alebo zastaviť rýchlosť oxidácie spôsobené voľnými radikálmi. Príklady antioxidantov sú flavonoidy, lykopén, vitamín C, E a beta-karotén.
https://www.vitalne.sk/top-15-zelenina-a-ovocie-na-ladvinove-problemy/
·2tis Zobrazení
·0 Hodnocení