Ako je to s čokoládou a zdravím?
Počas mnohých rokov, odkedy ľudstvo pozná čokoládu, sa stále viac a viac vynárajú otázky či je čokoláda pre organizmus zdravá alebo nie. Častokrát narážame na rôzne štúdie, ktoré zaručene potvrdzujú, že práve čokoláda dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam a dokáže ochrániť náš organizmus voči rôznym škodlivým vplyvom z nášho prostredia. Je teda čokoláda naozaj pre organizmus zdravá? A ak áno, ktorá čokoláda je pre nás vhodná?
Čo čokoláda obsahuje?
Väčšina zástancov zdravej výživy si pod pojmom čokoláda predstaví horu cukrov a nezdravých chemických látok, ktoré telu dodávajú iba rýchlo vyprchajúcu energiu a tuky. Malé množstvo čokolády však môže Vášmu telu dodať hneď niekoľko zdraviu prospešných látok. Čokoláda obsahuje bielkoviny, riboflavín, flavonoidy a antioxidanty. Nachádzajú sa v nej aj minerálne látky ako vápnik či železo. Možno je tomu ťažké uveriť, ale nájdete v nej viac ako 300 chemických látok, vrátane stimulantov, ktoré ovplyvňujú mozog a nervový systém. Dokonca sa v nej náchádzajú kanabinoidy, ktoré majú podobné účinky ako marihuana. To by ste však museli zjesť naozaj veľa čokolády. Čokoládové flavonoidy pochádzajú z kakaovníka. Sú to antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Do čokolád sa tiež pridávajú rôzne druhy ovocia či orechov, ktoré ešte zvyšujú jej výživovú hodnotu. Pri výbere tej správnej, je potrebné dbať na kvalitu. Väčšina klasických mliečnych čokolád má vysoký obsah nasýtených tukov, cukrov a kalórií a pre človeka nie sú zdravé. Tabuľka horkej kvalitnej čokolády obsahuje dvakrát viac antioxidantov ako tabuľka mliečnej čokolády. Ak siahnete po horkej čokoláde, znamená to príjem menšieho množstva tuku a cukru a väčšieho množstva zdraviu prospešných látok. Mliečna čokoláda obsahuje menej kakaa a viac mlieka a teda aj viac vápnika.
https://www.vitalne.sk/ako-je-to-s-cokoladou-a-zdravim/
Počas mnohých rokov, odkedy ľudstvo pozná čokoládu, sa stále viac a viac vynárajú otázky či je čokoláda pre organizmus zdravá alebo nie. Častokrát narážame na rôzne štúdie, ktoré zaručene potvrdzujú, že práve čokoláda dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam a dokáže ochrániť náš organizmus voči rôznym škodlivým vplyvom z nášho prostredia. Je teda čokoláda naozaj pre organizmus zdravá? A ak áno, ktorá čokoláda je pre nás vhodná?
Čo čokoláda obsahuje?
Väčšina zástancov zdravej výživy si pod pojmom čokoláda predstaví horu cukrov a nezdravých chemických látok, ktoré telu dodávajú iba rýchlo vyprchajúcu energiu a tuky. Malé množstvo čokolády však môže Vášmu telu dodať hneď niekoľko zdraviu prospešných látok. Čokoláda obsahuje bielkoviny, riboflavín, flavonoidy a antioxidanty. Nachádzajú sa v nej aj minerálne látky ako vápnik či železo. Možno je tomu ťažké uveriť, ale nájdete v nej viac ako 300 chemických látok, vrátane stimulantov, ktoré ovplyvňujú mozog a nervový systém. Dokonca sa v nej náchádzajú kanabinoidy, ktoré majú podobné účinky ako marihuana. To by ste však museli zjesť naozaj veľa čokolády. Čokoládové flavonoidy pochádzajú z kakaovníka. Sú to antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Do čokolád sa tiež pridávajú rôzne druhy ovocia či orechov, ktoré ešte zvyšujú jej výživovú hodnotu. Pri výbere tej správnej, je potrebné dbať na kvalitu. Väčšina klasických mliečnych čokolád má vysoký obsah nasýtených tukov, cukrov a kalórií a pre človeka nie sú zdravé. Tabuľka horkej kvalitnej čokolády obsahuje dvakrát viac antioxidantov ako tabuľka mliečnej čokolády. Ak siahnete po horkej čokoláde, znamená to príjem menšieho množstva tuku a cukru a väčšieho množstva zdraviu prospešných látok. Mliečna čokoláda obsahuje menej kakaa a viac mlieka a teda aj viac vápnika.
https://www.vitalne.sk/ako-je-to-s-cokoladou-a-zdravim/
Ako je to s čokoládou a zdravím?
Počas mnohých rokov, odkedy ľudstvo pozná čokoládu, sa stále viac a viac vynárajú otázky či je čokoláda pre organizmus zdravá alebo nie. Častokrát narážame na rôzne štúdie, ktoré zaručene potvrdzujú, že práve čokoláda dokáže bojovať proti rôznym ochoreniam a dokáže ochrániť náš organizmus voči rôznym škodlivým vplyvom z nášho prostredia. Je teda čokoláda naozaj pre organizmus zdravá? A ak áno, ktorá čokoláda je pre nás vhodná?
Čo čokoláda obsahuje?
Väčšina zástancov zdravej výživy si pod pojmom čokoláda predstaví horu cukrov a nezdravých chemických látok, ktoré telu dodávajú iba rýchlo vyprchajúcu energiu a tuky. Malé množstvo čokolády však môže Vášmu telu dodať hneď niekoľko zdraviu prospešných látok. Čokoláda obsahuje bielkoviny, riboflavín, flavonoidy a antioxidanty. Nachádzajú sa v nej aj minerálne látky ako vápnik či železo. Možno je tomu ťažké uveriť, ale nájdete v nej viac ako 300 chemických látok, vrátane stimulantov, ktoré ovplyvňujú mozog a nervový systém. Dokonca sa v nej náchádzajú kanabinoidy, ktoré majú podobné účinky ako marihuana. To by ste však museli zjesť naozaj veľa čokolády. Čokoládové flavonoidy pochádzajú z kakaovníka. Sú to antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Do čokolád sa tiež pridávajú rôzne druhy ovocia či orechov, ktoré ešte zvyšujú jej výživovú hodnotu. Pri výbere tej správnej, je potrebné dbať na kvalitu. Väčšina klasických mliečnych čokolád má vysoký obsah nasýtených tukov, cukrov a kalórií a pre človeka nie sú zdravé. Tabuľka horkej kvalitnej čokolády obsahuje dvakrát viac antioxidantov ako tabuľka mliečnej čokolády. Ak siahnete po horkej čokoláde, znamená to príjem menšieho množstva tuku a cukru a väčšieho množstva zdraviu prospešných látok. Mliečna čokoláda obsahuje menej kakaa a viac mlieka a teda aj viac vápnika.
https://www.vitalne.sk/ako-je-to-s-cokoladou-a-zdravim/
·2tis Zobrazení
·0 Recenzie